24 de febr. 2008

Proposta de joc

Us demane disculpes però és la primera vegada que escric en un blog i no sé com em quedarà. Considereu-lo una prova. Pense que el que és realment interessant és opinar sobre el llibre i, sobretot, fer opinar els alumnes i les alumnes. En general, el llibre els desconcerta però reconeixen que els agrada i que els "enganxa". Per què no els proposem de fer algun tipus d'activitat divertida, una mena de joc? A mi se m'ocorre que trien un fragment breu que els haja resultat especialment divertit, cridaner o que senzillament els haja agradat i que el publiquem amb el seu comentari. Òbviament, caldria fer una tria. Jo pense proposar-ho als meus alumnes la propera setmana i seleccionar un parell de comentaris per publicar-los.
Comence jo, a veure si algú s'anima. A mi, una de les coses que més em va cridar l'atenció va ser que, malgrat que els personatges semblen estranys i atípics, moltes vegades ens podem sentir identificats amb algunes de les seues experiències i de les situacions que s'hi descriuen. En altres paraules: tots som una mica "estranys" a voltes, i si algú ens mirara des de fora o valorara els nostres actes no seríem menys extravagants que Crudela o Susa, sense oblidar el propi protagonista i, com no, Glenda. Què em dieu d'aquesta brillant professional que queda paralitzada i perd un avió a causa d'una "terrible lluita" amb una panderola? L'episodi complet és un dels que més em va agradar, no sols perquè és divertit, sinó perquè em vaig sentir totalment identificada. Jo també tinc pànic a les panderoles i he viscut situacions semblants. De fet, no he arribat a perdre un avió però una volta vaig fer tard a un examen perquè hi havia una d'aquestes bestioles enormes a la meua habitació i com que se'm va escapar i no sabia on s'havia amagat, vaig remoure tots els mobles fins que la vaig trobar. La perseguia amb l'insecticida a la mà totalment embogida i vaig buidar pràcticament l'insecticida en la "proesa". He seleccionat el següent fragment:
"Estava intacta, més ondulant, més terrorífica, més poderosa. Sense perdre-la de vista (ara s'havia aturat novament), Glenda va donar una ullada a l'habitació per intentar seleccionar un objecte que no pogués fallar, cosa més difícil del que mai hauria imaginat. Però enmig d'aquestes meditacions va veure el pot d'insecticida sota un prestatge. No serviria per llançar-lo, però li recordava la possibilitat d'una mort menys violenta, per enverinament. Sense perdre'l de vista va agafar el pot, però cap dels insectes alats que figuraven dibuixats a l'etiqueta del producte coincidia amb l'animal. De totes maneres, va loer provar-ho. Situada a una distància curta però prudent, va prémer el polvoritzador. El "sssshhhh" de l'esprai es va fondre amb el crit de Glenda."
Hi ha altres opcions per fer que els alumnes seleccionen textos. Aquesta és potser la més senzilla perquè es tracta d'identificar vivències pròpies amb les dels personatges, però n'hi ha més. Jo supose que després de la conferència, els alumnes tindran elements interessantíssims per seleccionar fragments i opinar. Seria un bonic detall per a Imma Monsó. Animeu-vos!

21 de febr. 2008

La comprensió de l'extravagància


En el número 41 de la revista Caràcters, publicat l'octubre passat, les pàgines centrals anaven dedicades a Imma Monsó. En un article de Vicenç Pagès Jordà (titulat, ben significativament, "El que més m'agrada de les novel·les d'Imma Monsó"), podem llegir:

És així com -d'una manera més o menys fantàstica, més o menys autobiogràfica- es delimita la regió que explora Imma Monsó: la comprensió de l'extravagància.

Com diu Rosa en el seu comentari a una entrada anterior, hi ha alguna cosa terriblement atractiva en les germanes Pluquet (celebrar Nadal en primavera, dur a terme una setmana emocional), però no és menys cert que el seu caràcter incendiari ens pot posar en un compromís d'allò més complicat.

Ara bé, tot i el seu desig de normalitat, tot i la seua voluntat adolescent de rebutjar allò que la família representa, Poltern és també un personatge d'allò més extravagant, encara que les seues aspiracions i el contrast amb la seua família ens el facen més prompte normal.

Glenda, per la seua banda, també resulta extravagant, però tanmateix encisadora. Divertida, enginyosa i un pèl egocèntrica, el seu atractiu i la seua vitalitat, unides a la primavera que desperta en Poltern quan s'instal·len en la granja per a començar el tractament-observació, donen peu a alguns dels fragments més bells de la novel·la (2007: 198):

Aquest moment matinal va esdevenir un costum. Glenda obria la finestra de bat a bat i, durant uns breus segons, Polt l'esguardava intensament i en silenci. Era una mirada seriosa, profunda, subtil, un punt inquietant. Després passava per sota la palissada, caminava fins davant de la casa i la saludava des de baix, amb un somriure franc, ben diferent de l'anterior mirada silent.

Extravagants, neuròtics, excèntrics, en moltes ocasions els personatges de Com unes vacances ens transporten a una regió entre fantàstica i mítica, estranyament pròxima, d'una felicitat ingràvida.

15 de febr. 2008

El cartell del diàleg


Com déiem en l'entrada anterior, prompte començaran les sessions del Diàleg 2008 i per això ja disposem del cartell, com podeu comprovar si gireu els ulls cap a la dreta. Eh, que són Poltern i Glenda els dos joves de la fotografia, damunt l'herba humida i feliç de Normandia?

En el cartell trobareu la informació següent:

  • La conferència de M. Josep Cuenca, titulada "Malalts de comunicació: Com unes vacances d'Imma Monsó", tindrà lloc:
    • A GANDIA: dilluns 3 de març de 2008, a les 13.00 h., al saló d'actes de l'IES Ausiàs March.
    • A VALÈNCIA: dimecres 5 de març, a les 12.00 h., al saló d'actes del Col·legi Major Lluís Vives de la Universitat de València (av. Blasco Ibáñez, 23).
  • El diàleg amb Imma Monsó tindrà lloc:
    • A GANDIA: dimecres 9 d'abril de 2008, a les 17.00 h., al saló d'actes de la Casa de Cultura Marqués González de Quirós ("La Marquesa").
    • A VALÈNCIA: dijous 10 d'abril, a les 12.00 h., al saló d'actes de la Facultat de Filolsofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València.

12 de febr. 2008

Proentrada


D'ací a quinze dies, aproximadament, tindran lloc les primeres sessions del Diàleg 2008, en les quals Maria Josep Cuenca ens plantejarà idees d'allò més suggestives per a la lectura de Com unes vacances. Arriba el moment, per tant, de començar a abocar en el blog les nostres consideracions sobre la novel·la, d'exposar-les i debatre-les. Parlar dels personatges, de l'estructura, del narrador, etc. Per exemple, què vos pareixen Susa i Crudela Pluquet? Segur que pensarien que a aquest blog li fan falta moltes més protoentrades!